Jak správně používat retinol a tretinoin?

Jak správně používat retinol a tretinoin?

05.03.2024 | Sdílet na FB
Retinol je považován za současnou hvězdu světa kosmetiky. Kromě retinolu existuje také tretinoin, což je silnější verze retinolu. Víte, co jsou zač, jak fungují a jak je správně používat, abyste předešli možným rizikům?

Retinol a tretinoin, dvě látky často zmiňované v kosmetické péči, jsou známé pro své účinky proti stárnutí pleti. Tyto deriváty vitamínu A mají schopnost stimulovat produkci kolagenu, redukovat jemné vrásky a bojovat proti pigmentaci. Ale víte, jaký je mezi nimi rozdíl a jak je správně používat?

Retinol se přirozeně vyskytuje v potravinách a je také oblíbenou složkou v anti-aging produktech. Na pokožce se postupně přeměňuje na kyselinu retinovou, což je biologicky aktivnější forma vitamínu A, známá jako tretinoin.

Tretinoin je tedy silnější, syntetická forma kyseliny retinové. Kvůli své síle je ale dostupný pouze na lékařský předpis a jeho použití by mělo být konzultováno s dermatologem.

Na co si dát u retinolu a tretinoinu pozor?

Přestože retinol a tretinoin nabízejí řadu výhod, je důležité si dát pozor na možné vedlejší účinky. Mezi ty nejčastější patří suchost pleti, šupinatění a zvýšená citlivost na slunce. Je doporučeno začínat s nízkou koncentrací a postupně zvyšovat intenzitu, aby se pokožka stihla adaptovat. Stejně tak byste si měli dát pozor na kombinaci s jinými účinnými látkami v kosmetice, abyste předešli podráždění a dalším nepříjemným kožním projevům.

Jaký je správný postup použití retinolu a tretinoinu? Můžete sáhnout ale i po jiných a šetrnějších přírodních variantách. Více se dozvíte na puredistrict.cz.